Pomorski Park Naukowo-Technologiczny w Gdyni #2

Jednym z kolejnych naszych projektów, była adaptacja akustyczna pomieszczenia w Pomorskim Parku Naukowo Technologicznym w Gdyni. Studio przede wszystkim ma służyć do nagrywania różnego rodzaju materiału wideo, również do relacji live. W związku z tym, że w pomieszczeniu nikt nie będzie pracował z muzyką, ani nie będą nagrywane żadne instrumenty, skupiliśmy się na paśmie częstotliwości od około 90 Hz, odpowiadającemu ludzkiej mowie.

adaptacja akustyczna pomieszczenia w Pomorskim Parku Naukowo
adaptacja akustyczna pomieszczenia w Pomorskim Parku Naukowo

Po ustaleniach dotyczących planowanego użycia pomieszczenia, przeprowadziliśmy pomiary akustyczne. Następnie przygotowaliśmy projekt wraz z wizualizacją 3D, do adaptacji użyliśmy 22 Absorbery szerokopasmowe o wymiarach 100x100x10 CM oraz 10 sztuk AbFuser’ów Large. Naszym głównym celem, było wyrównanie oraz skrócenie czasu pogłosu w paśmie od 90 Hz do około 0.4 – 0.5s. Poniżej przedstawiamy kilka zdjęć z tej realizacji oraz wykres czasu pogłosu przed i po adaptacji (wykres powstał przez nałożenie wyników 2 pomiarów).

Rys.1 Pomiar akustyczny przed i po adaptacji
Rys.1 Pomiar akustyczny przed i po adaptacji

adaptacja akustyczna pomieszczenia w Pomorskim Parku Naukowo 1 Adaptacja akustyczna projekt 1 adaptacja w parku 1 adaptacja akustyczna